فیلامنت پرینتر سه بعدی

مرتب سازی صعودی
View as توری فهرست

5 Items

per page
مرتب سازی صعودی
View as توری فهرست

5 Items

per page

فیلامنت پرینتر سه بعدی

در چاپ سه بعدی، برای ایجاد اشیاء سه بعدی نیاز به مواد مصرفی داریم که اصطلاحاً "فیلامنت" نامیده می‌شوند. این نام از شکل رشته‌ای این مواد گرفته شده است. فیلامنت در واقع رشته‌های ترموپلاستیکی متنوعی هستند که با ذوب شدن، ماهیت سه بعدی قطعات را به وجود می‌آورند. قطر فیلامنت‌ها معمولاً 1.75 یا 3 میلیمتر است و هر نوع از آنها برای پرینت در دماهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در فرآیند چاپ سه بعدی، فیلامنت از طریق اکسترودر به دمای مشخصی ذوب می‌شود و سپس از نازل با قطر کمتر عبور کرده و با ایجاد لایه‌های نازک، شکل نهایی قطعه را خلق می‌کند. فیلامنت‌ها با تنوعی از رنگ‌ها و ویژگی‌ها در بازار موجود هستند.

قیمت فیلامنت پرینتر سه بعدی

یکی از عوامل مهم در انتخاب فیلامنت برای پرینتر سه بعدی، قیمت آن است. قیمت فیلامنت بستگی به نوع مواد، کیفیت و برند دارد. مواد پایه معمولاً از نظر قیمت مقرون به صرفه‌اند، اما فیلامنت‌های ویژه با ویژگی‌های منحصر به فرد ممکن است قیمت بالاتری باشند. در هنگام خرید فیلامنت، توجه به قیمت و مناسب بودن متریال با پروژه شما بسیار مهم است. انتخاب فیلامنت مناسب با کیفیت، به بهبود کیفیت پرینت و کاهش مشکلات کمک می‌کند.

خرید فیلامنت پرینتر سه بعدی

هر فیلامنت باید متناسب با دستگاه پرینتر سه بعدی انتخاب و خریداری شود، پس اولین کار در خرید فیلامنت، به خاطر داشتن مشخصات پرینتر سه بعدی است.

از پارامترهای مورد توجه در پرینتر سه بعدی، قطر نازل استفاده شده در دستگاه است که معمولا سایز 1.75 مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ اما استفاده از سایر اندازه‌ها نیز ممکن است. نازل های برنجی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند ولی بر اساس مواد مصرفی‌تان جنس نازل را انتخاب کنید. برای مثال اگر قرار است از مواد خورنده استفاده کنید، بهتر است جنس نازل شما، استیل یا استیل ضد زنگ باشد.

پارامتر حائز اهمیت دیگر در خرید فیلامنت پرینتر سه بعدی، بازه‌ی دمای ذوب فلامنت سه بعدی است. حداقل و حداکثر دمای ذوب انواع فیلامنت متغیر است؛ برای مثال برای فیلامنت PLA دمای ذوب بین 180 تا 230 درجه سانتی گراد و برای فیلامنت ABS بین 210 تا 250 درجه است.

فیلامنت پرینتر سه بعدی از چه موادی ساخته می‌شود؟

PLA (Polylactic Acid):

یک ماده ارزان و زیست تخریب پذیر است که از نشاسته ذرت و نیشکر تولید می‌شود. این نوع فیلامنت بسیار محبوب در چاپ سه بعدی است این نوع فیلامنت به راحتی قابل بازیافت می باشد. فیلامنت PLA در تمامی پرینترهای FDM قابل استفاده است و بیشتر برای نمونه‌سازی سریع، کارهای پژوهشی و آموزشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فیلامنت به دلیل تنوع رنگی، برای ساخت قطعات تزیینی و ویترینی مناسب است. دمای ذوب فیلامنت PLA پایین است و معمولاً بین 180 تا 230 درجه سانتی‌گراد قرار دارد، بنابراین می‌توانید بدون نیاز به هیت بد یا صفحه داغ از آن استفاده کنید. اگرچه PLA یکی از محبوب‌ترین فیلامنت‌هاست، اما برای تمامی کارها مناسب نیست و مقاومت خاصی در برابر ضربه ندارد.

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene):

این نوع فیلامنت از نفت تولید می‌شود و با مقاومت زیاد در برابر ضربه و ماندگاری بالا شناخته می‌شود. این نوع فیلامنت، برای قطعات کاربردی توصیه می‌شود. به علت ویژگی‌های خاص ABS، در تولید لوازم جانبی خودرو نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع فیلامنت برای کارهای دقیق مناسب بوده و حتی بدون نیاز به ساپورت، نمونه‌های با دقت بالا را ایجاد می‌کند. فیلامنت ABS به دلیل مقاومت در برابر دما، مناسب برای قطعاتی که در معرض فشار و دما قرار دارند، می‌باشد. دمای کاری آن بین 210 تا 250 درجه سانتی‌گراد است. اما لازم به ذکر است که فیلامنت ABS در حالت گرمای بالا گازهای سمی تولید می‌کنند، بنابراین برای استفاده ایمن از آن، پرینتر باید دارای محفظه باشد تا گازهای مضر منتشر شده تاثیر منفی بر شما نگذارند. در موارد دیگر، استفاده از آن در مکان‌هایی با تهویه مناسب توصیه می‌شود.

PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol): PETG

فیلامنت PETG ورژن گلیکول دار از متریال PET است که اغلب برای بطری های آب و آشامیدنی استفاده میشود. فیلامنت PETG یک متریال نیمه جامد است که مقاومت ضربه ای خوبی داشته، اما سطح نرم آن باعث شکل پذیری آن شده است. PETG دارای ویژگی های حرارتی برجسته ای است طوری که توانایی قرار گرفتن در محیط بسیار سرد نظیر یخچال را دارد. از ورژن های مختلف این متریال میتوان به PETG، PETE و PETT اشاره کرد که همگی مواد PET محور (PET-Based) هستند.

TPU (Thermoplastic Polyurethane):

این فیلامنت، انعطاف پذیر، با دوام و دارای اندک خاصیت فنری شبیه به لاتکس است اما کار با آن دقت بسیار بالایی می‌خواهد. در نتیجه این فیلامنت برای استفاده‌ی مبتدیان و تازه کارها به هیچ وجه مناسب نیست. از جمله مهم‌ترین کاربرد آن، ساخت قاب گوشی و لباس‌های ورزشی است. بازه‌ی دمای آن بین 225 الی 235 است.

نایلون (Nylon):

نام دیگر فیلامنت نایلون، PA است. پلیمری سنتزی که مقاوم‌تر، مقرون به صرفه‌تر و انعطاف پذیرتر از ABS و PLA است. بازه‌ی دمای آن بین 210 الی 250 درجه سانتی گراد است. کاربرد این فیلامنت در قطعات ماشین، ظروف، ابزارها و اجزای مکانیکی است. از ویژگی‌های جالب این فیلامنت این است که می‎توان آن را ذوب کرد و دوباره مورد استفاده قرار داد.

 

HIPS (High-Impact Polystyrene):

مادها‌ی سفید رنگ، درخشان و زیست تخریب پذیری است که به عنوان ساپورت (پشتیبان) عالی عمل می‌کند. محلول بی رنگی به نام هیدرو کربن مایع به سرعت این فیلامنت را در خود حل می‌کند. بازه‌ی دمای آن بین 230 الی 250 درجه سانتی گراد است.

فیلامنت دارای ذرات چوب (High-Impact Polystyrene):

این نوع فیلامنت حاوی مخلوط دقیقی از چوب بازیافتی و یک پلیمر اتصال دهنده خاص می‌باشد که معمولاً به آن "طرح چوب" نیز گفته می‌شود. این فیلامنت بسیار به چوب شباهت دارد و بوی چوب را ایجاد می‌کند. و با پایین و بالا کردن دما و کمرنگ و پر رنگ شدن لایه‌های فیلامنت چوب، شکلی شبیه به بافت چوب تشکیل داده می‌شود. از این فیلامنت برای ساخت وسایل دکوری و وسایل تزئینی استفاده می‌شود. اما معایب آن شامل انعطاف کم و آسیب‌پذیری در برابر ضربه می توان یاد کرد.

فیلامنت الیاف کربن (High-Impact Polystyrene):

این ماده حاوی رشته‌های کوچکی از الیاف کربن است که منجر به ماده‌ای می‌شود که دارای ساختاری عالی است. این فیلامنت همچنین سفت و سخت است و چسبندگی لایه‌ای فوقالعاده‌ای دارد. PLA با الیاف کربن خواص مشابهی را با PLA استاندارد به اشتراک می‌گذارند اما از آن سفتتر است. همچنین این فیلامنت پایداری ابعادی بیشتری را ارائه می‌کند که به معنی چاپ عاری از تاب برداشتن است. نقطه ضعف فیلامنت الیاف کربنی این است که طبیعت ساینده‌ی آن سایش و پارگی نازل‌های چاپگر، به خصوص آن‌هایی که از برنج ساخته شده‌اند را تسریع میکند.

فیلامنت فلزی (High-Impact Polystyrene):

فیلامنت‌های فلزی در دسته‌ی مخصوص به خود قرار می‌گیرند. این فیلامنت‌ها پرداخت سطح تأثیرگذار و منحصر به ‌فردی به قطعات چاپ سه بعدی شده می‌دهند. این مواد از PLA ترکیب ‌شده با درصد بالاتری از پودرهای فلزی ریزدانه تشکیل می‌شوند. ظاهر و حس قطعات چاپ سه بعدی شده درست همانند زمانی است که آنها 100% از فلزات ساخته شده باشند. انتخاب‌های محبوب عبارتند از آلومینیم، برنز، مس و فولاد زنگ نزن.

هرکسی که خواهان یک اثر خلاقانه است می‌تواند روی قطعهی نهایی کار کند. برای مثال، شما می‌توانید قطعه‌ی نهایی را پولیش کنید، یا آن را در معرض هوا قرار داده یا کدر کنید طوری که آن حتی اصیلتر به نظر برسد. هرچند که آنها قطعات فلزی سه بعدی خالصی نیستند، اما آنها کاملاً مشابه قطعات ساخته شده از فلز یه نظر می‌رسند.

PVA (Polyvinyl Alcohol):

معمولاً از این نوع فیلامنت به عنوان ماده‌ی پشتیبان یا ساپورت استفاده می‌شود و با پرینترهایی که دارای اکسترودر دوگانه هستند، بهتر کار می‌کند. دمای کاری آن در بازه 190 تا 220 درجه سانتی‌گراد قرار دارد و بهتر است در دماهای بالاتر از 200 درجه کار کند. عمدتاً از این فیلامنت به عنوان ساپورت در چاپ همزمان با فیلامنت‌های ABS یا PLA استفاده می‌شود. این فیلامنت، زیست تخریب پذیر، غیر سمی و محلول در آب است؛ اما از معایب آن تأمین و نگهداری دشوار و هزینه نسبتا بالای آن است.

اندازه‌های استاندارد فیلامنت پرینتر سه بعدی چیست؟

قطر 1.75 میلی‌متر: این اندازه از فیلامنت ها به صورت گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد و با بسیاری از مدل‌های پرینتر های سه بعدی سازگار می باشد، از این رو برای مبتدیان و کاربران حرفه‌ای گزینه‌ای محبوب به شمار می رود. قطر کوچک آن اجازه چاپ دقیق و با جزئیات را می‌دهد.

قطر 2.85 میلی‌متر (معمولاً با نام 3 میلی‌متر هم شناخته می‌شود): فیلامنت 2.85 میلی‌متر، که به عنوان فیلامنت 3 میلی‌متر نیز شناخته می‌شود، یک اندازه رایج دیگر در دنیای پرینتر های سه بعدی می باشد. این اندازه بیشتر در پرینتر هایی دارای سطح بِد بزرگ تر مورد استفاده قرار میگیرد. از این رو در ساخت قطعات با ابعاد بزرگ تر بیشتر کاربرد دارند.

انتخاب اندازه فیلامنت که با مشخصات پرینتر سه بعدی شما همخوانی داشته باشد امری حیاتی است. همچنین به خاطر داشته باشید که سرعت پرینت و اندازه نازل در پرینت شما تاثیر بسزایی خواهد داشت.

کدام نوع فیلامنت پرینتر سه بعدی برای مبتدیان مناسب است؟

اگر در زمینهی پرینتر سه بعدی مبتدی هستید، برخی مواد تا زمانی که در حال آشنایی با فرآیند هستین برای شما راحتتر قابل استفاده خواهند بود. رایج ترین مواد برای افراد مبتدی PLA و PET-G است.

نحوه نگهداری فیلامنت پرینتر سه بعدی چگونه است؟

گهداری صحیح فیلامنت پرینتر سه‌ بعدی بسیار مهم است. اگر به درستی مراقبت نشود، فیلامنت ممکن است با خرابی‌هایی مانند خشک شدن و تغییر ویژگی‌های مکانیکی روبه‌رو شوید. برای حفظ کیفیت فیلامنت، آن را در محیط خنک و خشک نگهداری کنید. اگر از فیلامنت به مدت طولانی استفاده نمی‌کنید، می‌توانید درون کیسه ای ‌به همراه سیلیکا‌ژل یا پک‌های جذب رطوبت در مکانی خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید. این تدابیر به حفظ کیفیت و کارآیی فیلامنت کمک می‌کنند.

آیا می توان از انواع مدل های فیلامنت در پرینتر سه بعدی استفاده کرد؟

بله می توانید از انواع تایپ های فیلامنت در پرینتر خود استفاده کنید تا زمانی که فیلامنت دیگر با دستگاه شما سازگار باشد و همچنین تنظیمات مربوطه به دما و سرعت پرینتر با مواد جدید انجام شود. پیشنهاد می شود پس از تغییر فیلامنت سر نازل به صورت کامل تمیز شده باشد.

تفاوت بین فیلامنت PLA و ABS چیست؟

فیلامنت PLA به دلیل سادگی استفاده مورد استقبال مبتدیان می باشد، از این نوع فیلامنت در نمونه سازی استفاده میشود. در حالی که فیلامنت ABS به دلیل مقاومت در برابر ضربه و حرارت برای تولید قطعات نهایی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد

چگونه فیلامنت مورد نیاز پروژه ام را انتخاب کنم؟

با توجه به نیاز پروژه شما می تواند در زمینه هایی مانند استحکام، انعطاف پذیری و مقاومت در برابر دما فیلامنت مناسب خود را انتخاب کنید. برای نمونه سازی PLA مناسب می باشد. TPU انعطاف پذیری مناسبی دارد. ABS نیز برای قطعاتی که تحت فشار می باشند مناسب می باشد.

تنظیمات دمای مورد نیاز برای پرینتر چگونه انجام می شود؟

تنظیمات مربوط به دمای فیلامنت به میزان چسبندگی میان لایه های پرینت و کیفیت پرینت بستگی دارد. حتما مطمئن شوید دمای هات اند پرینتر شما با دما پیشنهاد شده توسط تولید کننده فیلامنت یکسان باشد تا بهترین پرینت را از دستگاه دریافت کنید.